Hammadde mi Arıyorsunuz ?
0212 675 05 39

HAMMADDE

ARAMA

MSDS &

ANALİZ ARAMA

askimya
askimya
  • Tanım
  • Ambalaj birimi
  • CAS No
  • EINECS No
  • Kimyasal Adı
  • Menşei
  • Msds / Analiz
  • Beyaz granül veya kristal toz.
  • 25 kg’lık torbalarda.
  • 532-32-1
  • 208-534-8
  • SODYUM BENZOAT – E 221

Özellikleri ve Kullanım Alanı

Özellikleri: Suda çözünür, alkolde az çözünür. Ticari olarak beyaz toz veya pulcuklar halinde bulunmakta olup, sıvılara toz olarak karıştırılmakta ve çabuk çözünmektedir. Suda çözünürlüğü 25 derecede 100 ml de 50 g, alkolde ise 100 ml de 1,3 g’dır. Serbest asit formu ise 100 ml suda 0,34 g çözünmektedir.
 
Kullanım alanı: Asitli gıdalardaki mikroorganizma gelişimini engellemek için kullanılır. Meyve suları, gazoz, turşu gibi gıdalarda olduğu gibi ilaç sanayinde de antimikrobiyal madde olarak kullanılır.
 
Kullanım özellikleri:
 
§         Gıda maddesinin pH’ı 4,5-5,0 arasında ise antimikrobiyal etki göstermektedir.
 
§         Gıda katkı maddeleri yönetmeliğinde 1g/kg düzeyinde margarin, reçel, zeytin, jöle, marmelat, kakaolu ürünler, bisküvi, gofret, kek, kremalar, sos ve ketçap gibi ürünlerde kullanılmasına izin verilmektedir.
 
§         Mikroorganizmalar üzerindeki etkisi, hücre duvarını ve hücredeki bazı enzimleri inaktive etmesiyle olmaktadır.
 
§         Sadece asit gıdalarda etki göstermekte olup düşük asitli (pH’ı 5 den büyük) gıdalarda koruyucu etkisini kaybetmektedir. 
 
§         pH 2,5-4,0 değerleri arasında meyve suları, karbonatlı içecekler, % 15’den az alkol içeren alkollü içecekler, düşük şekerli reçel, jöle, marmelat, çikolata hariç diğer şekerlemeler, baharatlar, sıvı çorbalar ve et suları, margarinler, tuzlanmış, kurutulmuş balık, salatalık turşusu, salamura lahanalar gibi asit gıdalarda 150-5.000 mg / kg düzeyinde kullanılmaktadır. pH DEĞERİ 5,0’İN ÜSTÜNE ÇIKTIĞI ZAMAN İSE AKTİVİTESİNİ KAYBEDER.
 
§         Öncelikle antimikotik ajan olarak kullanılmakta olup, çoğu maya ve küf , % 0,05-0,1 dissosiye olmamış benzoik asit konsantrasyonunda inhibe olmaktadır.
 
§         Gıda zehirlenmesi yapan ve spor oluşturan bakteriler ise %0,01-0,02 dissosiye olmamış asit konsantrasyonunda inhibe edilmektedir.
 
§         Sodyum benzoatın genel olarak en çok maya ve bakterilere karşı aktif, küflere karşı daha az aktif olduğu belirtilmektedir.
 
§         pH 2,3-2,4 arasında % 0,02-0,03’ lük sodyum benzoat çözeltilerinin pek çok fermantasyon organizmasının gelişmesini engelledikleri ve pH sı 3,5-4 arasında olan meyve sularında % 0,06-0,10’luk konsantrasyonunun yeterli olduğu belirtilmiştir.
 
§         Sodyum benzoatın değişik gıdalarda genel kullanım oranı % 0,05-0,1 arasında değişmektedir. Fakat konsantrasyonu genelde % 0,1’i aşmaması ile sınırlıdır çünkü zehirlidir.
 
§         Ayrıca medikasyonlarda, fermentasyon karşıtı katkılar ve ilaçlar için tabletleme yağlayıcısında kullanılır. Endüstriyel uygulamaları; bir korozyon önleyici olarak, poliolefin çekirdekleme ajanları olarak, bir boya ara maddesi olarak ve bir katalizör olarak kullanımıdır.