Hammadde mi Arıyorsunuz ?
0212 675 05 39

HAMMADDE

ARAMA

MSDS &

ANALİZ ARAMA

askimya
askimya
  • Tanım
  • Ambalaj birimi
  • CAS No
  • EINECS No
  • Kimyasal Adı
  • Menşei
  • Msds / Analiz
  • Renksiz, yarı saydam, beyaz, ince toz, kristal veya granül.
  • 25 kg’lık torbalarda.
  • TRİSODYUM SİTRAT DİHİDRAT - E 331

Özellikleri ve Kullanım Alanı

Özellikleri: Trisodyum sitrat dihidrat, sitrik asidin tribazik tuzudur. Yüksek saflıkta sodyum kaynaklı sitrik asidin tam notralizasyonu ve daha sonra kristalizasyonuyla üretilir. Beyaz, granül kristaller veya beyaz kristal toz olarak bulunur. Hoş tuzumsu tada sahip, kokusuz bir maddedir. Nemli havada kendiliğinden eriyen, suda serbestçe çözünen ve pratik olarak etanolde çözünmeyen bir maddedir. Tri sodyum sitrat dihidrat toksik olmayan, düşük reaktiviteli nötral bir tuzdur. Ortam koşullarında, normal olarak depolandığında kimyasal olarak stabildir. Biyolojik olarak tamamen bozunabilir ve bölgesel yasalara göre düzenli atık ve lağım suyuyla birlikte atılabilir.
 
En önemli fonksiyonları: Trisodyum sitrat dihidrat, yaygın olarak gıdalarda, meşrubatlarda ve çeşitli teknik uygulamalarda, başlıca tamponlayıcı, ayırıcı ve emülsifiye edici, asit düzenleyici ajan olarak ve ilaçta serum ve enjekte edilebilir çözelti hazırlamada kullanılmaktadır.
 
Anhidrus formunu da vardır, özellikleri dolayısıyla daha ilginç uygulama alanı bulur.
 
Gıda ve meşrubatlar: pH kontrolü, sitrik asit ile birlikte ekşilik düzenleyici, eser metal iyonlarını komplekleştirir, peynirdeki kalsiyum iyonlarını kompleksleştirir, tadı modifiye eder veya yükseltir, peynir dilimlerine esneklik verir, değişmez (uniform) erime özellikleri verir, pektin jellerinde jelleşme hareketini yavaşlatır, çırpılmış kremayı stabilize eder, peynirde lezzet gelişimine yardım eder, ette renk stabilizasyonu sağlar, et yüzeyi üzerinde fosfat sakalları oluşumun engeller.
 
İlaçlar: Kalsiyumu kompleksleştirir, pH tamponu, aktif bileşenin stabilitesini devam ettirir, astringency’i azaltır, plak karşıtı ve antikoagüle edici ajan olarak rol oynar, kan ve ürine alkalize edicisi olarak rol oynar.
 
Kişisel bakım: pH tamponu, metil parabenlerin etkisini yükseltir.
 
Temizleyiciler ve deterjanlar: Fosfatlarla yer değiştirir, diğer kimyasallarla reaksiyon verir, hızlı bir şeklde biyolojik bozunmaya uğrar.
 
Endüstriyel uygulamalar: Alkali banyolarda parlak bir tabaka sağlar, metal kaplamada ayırıcı ajan olarak rol alır, fotokimyasallarında boyama plakası emülsiyonlarının bir komponenti olarak, foto kimyasallarında pH ayarı ve metal kompleksleri oluşturur, polimer ve plastik üretiminde üfleyerek şekil verici ajan ve çekirdeklendirici ajan olarak rol oynar, pigment çamurlarında pigment dağıtıcı olarak rol oynar, pigment çamurlarında daha düşük viskosite sağlar ve stabiliteyi düzeltir.
 
Kullanım alanları:
 
Gıda: Tereyağı ve margarin, süt, dondurma, krema, pudingler gibi sütlü ürünler, süslemeler (soslar), balık ve deniz ürünleri, lezzet vericiler, meyve praparatları, et suları, konserve gıdalar, dondurulmuş gıdalar.
 
Meşrubatlar: Karbonatlı meşrubatlar, konsantreler, esanslar, hazır içecekler, alkolsüz içecekler, spor içecekleri.
 
İlaçlar: Antikoagülan solüsyonlar, kan ve urine alkalileştiriciler, tuzlu katarikler, pastiller.
 
Kişisel bakım: Diş macunu ve dişsel (dişe ait) temizleyiciler, ağız çalkalayıcı, oral hijyen ürünleri.
 
Temizleyiciler/deterjanlar:
 
Temizlik maddeleri, deterjanlar, bulaşık yıkama sıvıları, sert yüzey temizleyiciler, ağır görevli çamaşır tozları /sıvıları, hafif görevli tozlar, fosfatsız tozlar, ön ıslatmalar.
 
Endüstriyel uygulamalar:
 
Alkali banyoları, hayvan yemi, elektrolizle kaplama kimyasalları, kağıt yardımcıları, foto kimyasalları, bakır, nikel vs… için kaplama solüsyonları, polimerik köpükler, tekstil.